Fylla i Vita Arkivet i pappersform

Vita Arkivet finns både digitalt och i pappersform. Det är kostnadsfritt att fylla oavsett vilket alternativ du väljer.

Om du önskar fylla i ett pappersexemplar av Vita Arkivet är du varmt välkommen in på din närmsta Fonusbyrå. När du fyllt i ditt Vita Arkiv kan du välja att förvara det hemma eller lämna det hos oss på Fonus för förvaring.

Vita Arkivet

Hitta närmaste begravningsbyrå
Vanliga frågor om Vita Arkivet
Vad innehåller Vita Arkivet?

Vita Arkivet är din sista önskan som kan fyllas i för att dina anhöriga ska slippa undra vad du hade velat. I Vita Arkivet kan du bland annat skriva hur du önskar att din begravningsceremoni ska utformas och var du vill begravas, vad som ska hända med dina personliga tillhörigheter och ditt husdjur när du inte längre finns, och om du har några försäkringar eller andra viktiga papper som dina anhöriga bör känna till. Det går också att bifoga upp till fem stycken egna bilagor om det finns något mer du vill att de ska veta.

Vita Arkivet är en kostnadsfri tjänst som finns digitalt och i pappersform. Vita Arkivet online loggar du enkelt in med BankID. Om du fördrar att fylla i ett tryckt exemplar kan du hämta det på din lokala Fonusbyrå.

Hitta er lokala Fonusbyrå
Vem kan skriva Vita Arkivet?

Alla som har fyllt 16 år kan skriva ett Vita Arkiv. Vita Arkivet går att fyllt i digitalt genom att logga in med BankID på vitaarkivet.se. Om man hellre föredrar att fylla i det i pappersform går det att hämta ett exemplar på sin närmaste Fonusbyrå.

Hitta närmaste begravningsbyrå
Hur skaffar jag Vita Arkivet?

Om du vill fylla i Vita Arkivet digitalt går du till www.vitaarkivet.se och loggar in med ditt BankID. Om du hellre föredrar att fylla i Vita Arkivet i pappersform kan du hämta ett exemplar på din närmaste Fonus begravningsbyrå. Dit kan du också vända dig efter det är ifyllt, så hjälper vi till att förvara det åt dig och se till att det kommer fram dagen det behövs.

Hitta närmaste begravningsbyrå
Har Vita Arkivet någon åldersgräns?

Du får fylla i samt registrera ditt Vita Arkiv från och med 16 års ålder.

Till Vita Arkivet online

Finns Vita Arkivet på flera språk?

I dagsläget finns det digitala Vita Arkivet bara på svenska, men Vita Arkivet finns på finska i pappersform. Om du önskar ett Vita Arkiv på finska kan du kontakta din närmaste Fonus begravningsbyrå.

Kontakta närmaste begravningsbyrå
Kostar Vita Arkivet något?

Vita Arkivet är en kostnadsfri tjänst som du kan ändra i hur många gånger du vill. Här kan du läsa mer om Vita Arkivet.

Är Vita Arkivet juridiskt bindande?

Vita Arkivet är inte juridiskt bindande. Dock är det rekommenderat att följa önskemålen så långt det är möjligt.

Hur får anhöriga veta att det finns ett Vita Arkiv när jag avlider?

Även om du inte själv har meddelat dina anhöriga om att ett Vita Arkiv finns så kommer dödsboet att informeras om det när dödsdatumet har registrerats. De anhöriga får då kontakta Fonus för att få ta del av innehållet i Vita Arkivet.

Du kan även ange e-postadresser till de personer du vill ska veta att det finns ett Vita Arkiv. Vi skickar då en digital version av dödsbobrevet direkt till de angivna e-postadresserna. 

Kontakta närmaste begravningsbyrå