Gå till sidans huvudinnehåll

Den nya begravningsmaten

Smörgåstårtan har länge varit begravningens klassiska följeslagare. Men en undersökning visar att 8 av 10 inte vill att det serveras smörgåstårta på den egna begravningen. Istället blir personliga favoriträtter ett allt vanligare önskemål. För att hylla det personliga har Fonus och matkreatören Maria Paulsson tagit fram olika teman som inspiration för att tänka utanför de traditionella ramarna.

Tema Havet

För många är havet den enda platsen som verkligen ger mening, en miljö som bjuder på både lugn och fantastiska smaker. Färska skaldjur, nyfiskad strömming och grillad abborre kan berätta om sena sommarkväll och härliga middagar. Låt havet inspirera och sätta färg på tallriken. Fundera över vilka smaker som bäst berättar om livet. Kanske kan sillröra med nykokt färskpotatis vara ett alternativ.

Bild för Tema Havet

Tema Natur och trädgård

Om trädgården och växtligheten är en väsentlig del av livet så ska det såklart även få vara närvarande i maten. Kanske en äppelpaj bakad på favoritäpplena eller färska vårrullar med grönsaker från trädgården. Låt naturen sätta menyn, både utifrån årstid och personlighet.
Bild för Tema Natur och trädgård

Tema Resa

Oavsett om man hunnit packa väskan eller boka biljett så bjuder livet på en hel del äventyr. Ett tydligt tecken på att man hamnat i en ny miljö är ofta maten. Ta vara på platser som besökts och låt berättelser leva vidare i maten. Ssäm är koreanska och betyder slå in, vilket vi gjort med lax, ingefära och gurka i det här receptet. Fundera över vilka smaker och äventyr du vill klä in och bevara.
Bild för Tema Resa

Tema Sött och färgglatt

Vackra, söta och fantastiskt goda bakverk sätter både färg och smak på tillvaron, oavsett om man föredrar den klassiska trotjänaren mazarinen eller en fransk macaron. Om söta bakverk är det som ger extra energi till fina minnen kan dessa kolapajer vara ett gott alternativ att smaksätta dagen med.
Bild för Tema Sött och färgglatt

Tema Festligt

En extra fin duk, nyputsade glas och mat som aldrig tycks ta slut. Ett alternativ för de som tycker att det är onödigt att spara festen till de stora händelserna eller äta enkelt bara för att det är vardag. Låt festen inspirera och ge energi även till det personliga avskedet. Plockmat och finare smårätter kan vara ett alternativ till att återspegla livet.
Bild för Tema Festligt

Vilken mat önskar du?

I Vita Arkivet kan du berätta för dina närmaste om det som är viktigt, så att de en dag slipper att undra. Av erfarenhet vet vi att det betyder oerhört mycket för de anhöriga när det finns ett Vita Arkiv. Så ge en kram till eftervärlden - fyll i Vita Arkivet.
Till Vita Arkivet