När någon avlider utomlands

Över en halv miljon svenskar bor utomlands för arbete, studier eller som seniorer. När den som går bort befinner sig utanför Sverige kan det bli både dyrt och krångligt för anhöriga att ordna med hemtransport och begravning. Detta vill vi underlätta.

När någon avlidit utomlands 

Det finns en mycket vanlig missuppfattning att svenska staten hjälper till att bekosta hemtransport i kista, om någon avlider utomlands. Men så är inte fallet. Tillsammans med Familjens Jurist har vi tagit fram tjänsten Fonus International vid dödsfall utomlands. Som anhörig får du då hjälp med hela processen, från transporten hem till begravningen och de efterföljande juridiska frågorna.

Kontakta oss

Ring oss dygnet runt på 0771-11 99 99.

Vi underlättar för dig

Om du anlitar oss tar vi kontakt med de lokala myndigheterna för att ta hand om administrationen kring dödsfallet. Dessutom kommunicerar vi löpande med svensk ambassad för att se till att alla nödvändiga dokument tas fram, översätts och legaliseras.

Vi ordnar begravningen och fixar juridiken

Väl hemma i Sverige ordnar vi med begravningen efter era önskemål. Genom Familjens Jurist kan vi också hjälpa till med den juridiska processen från bouppteckning till arvskifte om den avlidna hade hemvist i Sverige. Om detta behöver ske utomlands kan vi också agera mellanhand. Att som anhörig inte behöva hantera alla steg på egen hand, kan både spara pengar och ge mer tid över till sorgearbetet.

Fonus begravningsförsäkring

Många av de svenskar som bor utomlands saknar en försäkring som täcker kostnader för hemtransport vid dödsfall. Är du svensk medborgare och bor utomlands kan du teckna Fonus begravningsförsäkring. Den täcker begravningskostnader samt transport till Sverige, vilket ger trygghet för dig och dina anhöriga. Ytterligare ett sätt att underlätta för de närstående är att fylla i Vita Arkivet samt att skriva ett testamente.