Kom-i-håg

Det är många saker som ska göras i samband med att någon dör. Ta en sak i taget och låt det ta den tid du behöver. Här har vi samlat lite information som kan vara till hjälp.

Post

Ordna eftersändning av post till annan adress och meddela adressändring till närstående. Du anmäler eftersändning till Svensk Adressändring. Ring 0771-97 98 99 eller gå in på deras webbplats adressandring.se.

Medlemskap

Avsluta eventuella medlemskap i föreningar eller klubbar.

Försäkringar

Kolla upp vilka försäkringar den avlidne hade och säg upp dem. Vi på Fonus erbjuder tjänsten försäkringsutredning som hjälper till med att hitta försäkringar.

Ekonomi

Delägarna av dödsboet kommer överens om vem eller vilka som ska ta hand om den ekonomiska förvaltningen av dödsboet. Det behöver inte vara någon dödsbodelägare. Se över och stoppa automatiska överföringar såsom autogiro och e-fakturor. Klipp bank-, bankomat- och kreditkort.

Avsluta konton i sociala medier

Avsluta den avlidnes digitala konton såsom Facebook och andra sociala medie-konton.

På Facebook kan en persons sida omvandlas till en minnessida.

Här kan du begära borttagning av en avliden persons konto och för särskilda förfrågningar om minnesprofiler.

Även på Instagram kan en avliden persons konto omvandlas till en minnessida.

På Twitter går det att avsluta en avliden persons konto (information på engelska).

Efterlevandeguiden

Webbplatsen Efterlevandeguiden är ett samarbete mellan Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Tanken är göra det enklare för dig som har förlorat någon nära. Gå in på Efterlevandeguiden om du vill läsa vidare.