Vi genomför fortfarande personliga begravningar

För oss på Fonus är det viktigt att hylla det liv som levts. Det kan vi göra genom att hjälpa till att planera och genomföra personliga begravningar. Trots att coronaviruset begränsar oss i samhället kan du fortfarande känna dig trygg med att vi hjälper dig. Vi vill inte ställa in, vi vill hjälpa till att ställa om. Därför ser vi till att hitta olika lösningar för att kunna fortsätta genomföra vackra begravningar.

För dig som planerar en begravning under coronapandemin

  • Vi hjälper fortfarande till att planera och genomföra personliga begravningar.
  • Vi försöker hitta lösningar så att alla får möjlighet att ta avsked.
  • Vi kan hjälpa dig att planera begravningen i din hemstad, även om den sedan ska genomföras i en annan stad.
  • Vi träffas på det sätt som passar dig bäst – på vår begravningsbyrå, via video eller via telefon.
Hitta er lokala Fonusbyrå

Fonus begravningsbyråer har öppet precis som vanligt

Vi uppmuntrar i första hand till att hålla planeringsmötet via video eller telefon. Även om vi inte kan mötas fysiskt erbjuder vi fortfarande ett lika personligt och professionellt bemötande.

För dig som är frisk kan vi erbjuda möte på våra begravningsbyråer, men vi gör inte några hembesök. Om mötet sker på vårt kontor begränsar vi antalet kunder vid varje enskilt kundbesök utifrån storleken på våra besöksrum.

I planeringsprocessen använder vi ett digitalt verktyg som stöd, vilket gör det enkelt och tydligt för de anhöriga i besluten som ska fattas.

Vi kan anpassa mötet efter er

Ibland kan det vara svårt för alla i familjen att närvara när begravningen ska planeras. Då kan vi erbjuda ett kundmöte på vår begravningsbyrå för de som kan och att övriga familjemedlemmar är med via video. Det gör att alla kan inkluderas i valen, även om man inte kan vara med på plats.

Om begravningen ska ske i en annan stad

Om du ska planera för en begravning i en annan stad än din hemstad kan vi också hjälpa dig. Då Fonus är en rikstäckande begravningsbyrå jobbar vi som ett gemensamt team från norr till söder. Det gör att vi kan hjälpa dig där du är, utan att du behöver resa någonstans för att planera begravningen. Att ceremonin sedan utförs på en annan ort kan du känna dig säker och trygg med. Våra kollegor på den andra orten har stor erfarenhet och en bra lokal kännedom, vilket gör att de hjälper oss med de lokala förberedelserna. Tillsammans kommer vi hjälpa dig på bästa sätt.

Vi vill inte ställa in, vi vill hjälpa till att ställa om

Vi vill att alla som vill ska få vara med vid det sista avskedet, men på grund av rådande situation finns det begränsningar som gör att alla inte kan det. Vi hjälper därför gärna till att hitta lösningar så att alla får möjlighet att ta avsked och skapa minnen.

Minns tillsammans via minnessidan

Det kan kännas skönt att kunna dela sin sorg och sina minnen tillsammans med andra. Våra minnessidor är en digital samlingsplats där anhöriga och vänner kan minnas den som gått bort.

Besök Fonus Minnessidor

Möjlighet att se begravningsceremoni online

Vi kan fortfarande genomföra begravningsceremonier, men nuvarande rekommendationer gör att alla som vill inte kan närvara. Vi erbjuder därför möjligheten att direktsända ceremonin från de platser där det är tillåtet och möjligt. Alla som önskar kan då följa ceremonin online, i realtid, på den avlidnas minnessida. För att se om det är en möjlighet i ditt fall behöver du kontakta din lokala Fonusbyrå.

Läs mer om direktsänd ceremoni

Ceremoni vid ett senare tillfälle

Vi uppmuntrar att ha begravningsceremonin så snart som möjligt för de allra närmaste. Att planera begravningen nu kan kännas skönt för då slipper du undra om, och när, begravningen ska kunna genomföras. Väljer du att planera och betala begravningen nu kan fakturan också ställas ut till dödsboet och den kan då ingå i bouppteckningen.

Om du önskar en ceremoni vid ett senare tillfälle behöver du välja kremation för att kunna genomföra en akt med urna längre fram. En kremation behöver då ske inom en månad och sedan har du ett år på dig att genomföra ceremonin samt gravsättningen. Väljer du jordbegravning behöver gravsättning ske inom 30 dagar från dödsdatumet. Oavsett vilket alternativ du väljer finns det alltid möjlighet att ordna en minnesstund eller minnesceremoni längre fram då fler kan samlas och hedra den avlidna.

Ceremonier utomhus

Ibland kan det kännas enklare att hålla ceremonin, och även minnesstunden, utomhus. Både kyrkliga och borgerliga ceremonier kan hållas utomhus.

Boka möte

Övrig information

Vill du veta mer om hur vi på Fonus ställer oss till coronaviruset? Här berättar vi om vilka åtgärder vi vidtagit.

Är du anhörig till någon som gått bort under coronapandemin? Här hittar du information och stöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).