Urna

Vi har urnor i olika material och med handmålade dekorationer. Om du önskar finns det också möjlighet till personliga dekorationer som trycks på urnan. Om det krävs en urna eller inte beror på valet av gravsättning.

Se våra urnor i Begravningsplaneraren

Ceremoni med urna

Det blir allt vanligare att ha ceremoni med urna. Urnan får stort fokus under ceremonin och därför vill många anhöriga att det ska vara en urna vald med omsorg. Valet av kan baseras på många olika faktorer.

Goda råd inför att välja urna

  • Om det krävs en urna eller inte beror i huvudsak på hur den avlidna ska gravsättas efter begravningsceremonin. Vid gravsättning i en traditionell urngrav eller i kolumbarium krävs det alltid en urna.
  • Vid ceremoni med urna, då den avlidna kremeras innan begravningsceremonin äger rum, är valet av urna extra viktigt.
  • Vid ceremoni med urna är det vanligt att de närmast anhöriga smyckar urnan med en urndekoration. Det blir allt vanligare med omfattande och personliga urndekorationer i olika storlekar.

Miljövänliga urnor

Vi har egentillverkade urnor från vår fabrik i Falköping. Vi på Fonus har tagit fram miljövänliga urnor. Våra miljöurnor är skonsamma mot miljön och har utvecklats utifrån en helhetssyn som inkluderar utsläpp vid tillverkningen, materialval, kemikalier och långsiktig miljöpåverkan.

Eftersom det inte finns någon oberoende part som certifierar eller miljömärker urnor så har Fonus valt att följa Svanens möbelkriterier. I flera avseenden väljer vi att gå längre och sätta striktare miljökrav än vad Svanens kriterier förordar. Ett exempel är att mindre än hälften så mycket lösningsmedel används.

Urndekorationer

Urndekorationer är blommor som pryder urnan vid ceremoni med urna. Vi har urndekorationer i olika storlekar och flera sorter av blommor att välja mellan. Urnan kan placeras i eller intill dekorationen.

Personliga motiv på urnan

Om det önskas kan man få ett personligt motiv på urnan som vår medarbetare Ann Westerlund målar. Om en plats eller ett motiv som betydde extra mycket för den avlidna kan Ann måla det på urnan.

Enligt lag måste du alltid ha en kista

Enligt begravningslagen måste alltid den avlidna ligga i en kista vid kremering. Detta gäller oavsett om gravsättningen ska ske i form av en jordbegravning eller om den avlidna ska kremeras. Att man måste ha en kista vid kremeringen beror på arbetsmiljömässiga och etiska skäl.