Begravningsmusik

Musik säger mycket om en människa. Det kan handla om en alldeles särskild sång eller ett musikstycke som den avlidna tyckte mycket om. Få saker har större betydelse i utformandet av en personlig begravning än valet av musik.

Kontakta närmaste begravningsbyrå

Musik har en speciell förmåga att väcka känslor och minnen, att förmedla det som kanske inte kan sägas med ord. Därför är det naturligt att musiken spelar en betydelsefull roll i en begravning. Ta gärna tid på er när ni ska välja vilken musik ni vill ha vid ceremonin.

Det finns olika möjligheter med musik

Oavsett om ni planerar en borgerlig eller kyrklig begravning har ni stor frihet i valet av begravningsmusik och begravningspsalmer. I Svenska Kyrkans ordning ingår två till tre psalmer och utöver dem kan ni välja ytterligare musikstycken. Vid en borgerlig begravning kan ni välja helt fritt. I stället för en psalm väljer många att läsa en personlig dikt vid begravningen. Valfriheten gäller förstås också vid minnesstunden efteråt, då det också kan vara fint med musikinslag.

Viktigaste är musik som känns rätt

Många begravningar inleds och avslutas med orgelmusik, men det går givetvis att välja på ett annat sätt. Under själva begravningsceremonin finns möjlighet att ha levande musik, solosång, körsång eller inspelad musik. Ibland har den avlidna uttryckt egna önskemål, till exempel i Vita Arkivet. Musiken behöver inte vara sorglig eller hålla ett visst tempo för att passa på en begravning. Det viktigaste är att det känns rätt och som ett fint sätt att hedra den avlidna.

– Vi märker av att mer musik som spelas på begravning är musik som har betytt något för den avlidna. Jag tycker det är ett fint sätt att minnas den avlidnas personlighet vid begravningen, säger Peter Göransson, marknadschef.

Hur vi kan hjälpa till

Om ni vill ha levande musik kanske ni själva känner någon som ni vill ska sjunga eller spela. Vill ni ha kontakt med solist eller musiker har vi ett stort kontaktnät samt lokala samarbeten och hjälper gärna till att hitta något som passar.

Mest önskad musik vid begravning

2015 lät vi Norstat göra en opinionsundersökning där svenskar i åldrarna 18–79 fick svara på frågan vilken musik de vill ska spelas på deras begravning. Så här lät det:

Mest önskad musik

1. Johann Sebastian Bach - Air
2. Björn Skifs - Håll mitt hjärta
3. Carola bl.a - Härlig är jorden
4. Christer Sjögren b.la - Jag har hört om en stad
5. Oskar Lindberg - Gammal fäbodpsalm

Undersökningen genomfördes 28 augusti till 9 september 2015.

En uppslagen notbok