Gravsten

Graven är en viktig plats. Där kan släkt och vänner under lång tid framöver samlas för att minnas den avlidna.

Se våra gravstenar i Begravningsplaneraren

Det finns stora möjligheter att skapa en vacker och personlig gravsten. Ni behöver inte fatta några snabba beslut, utan låt det ta den tid ni behöver. Vi hjälper gärna till med råd, förslag och inspiration.

Beställ gravsten

På fonusgravstenar.se kan du få råd, förslag och inspiration på gravsten. På fonusgravstenar.se kan du få en kostnadsfri offert med prisgaranti, i priset ingår transport och montering. Har du frågor om gravsten, kontakta närmaste begravningsbyrå.

gravsten.jpg

Stensort och storlek på gravstenen

De flesta gravstenar är tillverkade av särskilt utvalda stensorter för att hålla under lång tid. Men ett minnesmärke kan också vara i trä, metall, natursten, stenkomposit, smide eller glas. 

Tänk på hur de omgivande gravstenarna ser ut när ni väljer storlek på stenen. En sten som ser stor ut i butiken verka liten om stenarna intill är höga.

Stående eller liggande gravsten

En stående sten syns bra på en snötäckt kyrkogård och är mindre utsatt för väder och vind. En liggande gravsten är ett bra komplement till en stående när det blir flera namn.

Ytan på gravstenen

Ytan på gravstenen påverkar inte bara utseendet utan också hur lättskött stenen är. Det går bra att ha olika sorters yta på samma sten. 

En råhuggen yta behåller stenens naturliga ojämnhet och kräver mer underhåll än en polerad sten. Text och dekor kan vara djupblästrad eller försänkt målad.

En finhuggen yta har en jämnare yta och behöver tvättas någon gång om året för att hållas fin. Text och dekor kan vara djupblästrad.

En mattslipad gravsten är slätare än finhuggen och lättare att rengöra. Text och dekor kan vara djupblästrad eller försänkt målad eller förgylld.

En polerad gravsten är smutsavvisande och behöver bara torkas av då och då. Den är vacker med en förgylld, målad eller upphöjd text och dekor.

Text på gravsten

Det är vanligt att skriva bara den avlidnes namn och födelse- och dödsdatum. Men det går också att skriva något som speglar vem den avlidne var.

Köper du gravsten från Fonus ingår all text, oavsett längd. Bara den ryms på gravstenens framsida och inte är så liten att den blir svår att blästra eller gravera in.

Bild eller namnteckning på gravstenen

En bild på den avlidne eller en namnteckning är ett sätt att göra gravstenen mer personlig. Tänk då på att lämna plats på stenen om någon mer ska gravsättas i samma gravplats. Egna bilder och namnteckningar kostar lite mer.

Förgyllning och målning på gravstenen

Text som är förgylld behöver förgyllas om efter några år. Målad text håller något bättre. Bronstext är dyrare, men håller hur länge som helst. Du kan även fästa en bronsplatta på stenen med önskad text. Det är ett bra alternativ på till exempel naturstenar.

Ett exklusivt sätt att gravera gravstenen är att göra textinläggning av annan stenfärg, så kallad intarsia. Det kostar mer men håller mycket länge, precis som bronstext.

Gravmarkör innan gravstenen är plats

Under den första tiden efter begravningen besöks graven ofta som mest. Därför är det bra att visa var graven är med hjälp av en gravmarkör. Gravmarkör finns i form av kors, pramid eller en liggande sten i granit. Beställ gravmarkör genom våra lokala begravningsbyråer.

Om det redan finns en grav

En befintlig gravsten ses över i samband med en ny gravsättning. Texten kompletteras och kanske behöver stenen också rengöras och tidigare text förbättras.

Även om textytan är full går det att göra plats för ett nytt namn. Ett sätt är att slipa om stenen och börja om från början. Ett annat är att använda stenens baksida eller kanter. Ytterligare ett sätt är att lägga en ny sten intill den gamla.

Kontakta oss om gravsten

Om du har frågor om gravsten är du välkommen att kontakta oss via formuläret, så hör vi av oss så snart som möjligt. Fält markerade med * är obligatoriska att fylla i. Eftersom det ofta finns lokala bestämmelser och förhållanden gällande gravstenar, underlättar det för oss om du anger på vilken ort och kyrkogård gravstenen finns eller är tänkt att monteras.

Om du har brådskande frågor är du varmt välkommen att ringa oss på 0771 87 00 87.

Kontakta mig om:

Jag samtycker till att ni behandlar mina personuppgifter för att kunna kontakta mig. Uppgifterna du lämnar här skickas säkert till handläggare. Meddelandet sparas som längst i tre månader.

Mer information om hur vi hanterar personuppgifter finns att läsa i vår integritetspolicy.