Begravningsmusik

Musik säger mycket om en människa. Det kan handla om en alldeles särskild sång eller ett musikstycke som den avlidna tyckte mycket om. Få saker har större betydelse i utformandet av en personlig begravning än valet av begravningsmusik.

Det finns olika möjligheter med begravningsmusik

Oavsett om ni planerar en kyrklig eller borgerlig begravning har ni stor frihet i valet av musik och psalmer. I Svenska Kyrkans ordning ingår vanligtvis två till tre psalmer och utöver dem kan ni välja ytterligare musikstycken i samråd med prästen.

I Svenska Kyrkans lokaler, och ibland även inom andra församlingar, är det inte tillåtet att spela streamad eller nedladdad musik från exempelvis Spotify och iTunes. Det betyder att det endast är kyrkans musiker, solist eller musik från en original CD-skiva som kan spelas upp vid ceremonin.

Begravningsmusik på en borgerlig begravning

Vid en borgerlig begravning finns det större frihet att välja vilken begravningsmusik som ska spelas upp. I stället för en psalm väljer många att läsa en personlig dikt vid begravningen. Valfriheten gäller förstås också vid minnesstunden efteråt, då det också kan vara fint med musikinslag.

Musik-webb.jpg

Låtarna svenska folket vill ha på sin begravning

Vi har samlat låtar som svenska folket vill ha på sin begravning och sammanställt önskemålen, både de vanligaste och de mer ovanliga, i spellistan Min begravning på Spotify. Spellistan kan ni använda som inspiration för vad man kan spela för begravningsmusik, oavsett om det spelas av en musiker, solist eller från en original CD-skiva. Musiken i listan kan också vara till tröst när man förlorat någon.

De mest önskade låtarna är:

  • Björn Skifs - Håll mitt hjärta (Same Old Story)
  • Laleh – En stund på jorden
  • Louis Armstrong – What A Wonderful World

Spellistan Min begravning

Vilken är din låt?

Du kan enkelt lägga till din låt genom att fylla i låttitel och artist.

Vi förbehåller oss rätten att inte lägga till låtar i listan som kan vara anstötliga eller strider mot diskrimineringsgrunderna. Givetvis behöver låten också finnas tillgänglig på Spotify.