Begravningsblommor

Blomsterarrangemang är ett klassiskt och vackert inslag i begravningsceremonin. Med blommor från den avlidnas trädgård eller lantställe kan ni sätta en personlig prägel på ert avsked.

Kontakta närmaste begravningsbyrå

Ska du gå på begravning och undrar över blommor? Här hittar du mer information.

Möjligheter med dekorationer

Många väljer att dekorera kring och på kistan med olika blomsterarrangemang så som begravningskransar, kistdekorationer eller andra naturnära inslag. Det finns många sätt att göra dekorationen personlig. Om personen till exempel tyckte mycket om trädgårdsarbete kan man dekorera med grenar eller annat från trädgården. Kanske finns det en speciell blomma med en signifikant doft som väcker fina minnen.

Begravningsblommorna kan också färgmässigt stämma överens med kistan eller urnan. Ni kan be en florist ta fram förslag på växter och blommor efter säsong. Ett säsongstema är bra eftersom vissa blommor kan vara svåra att få tag på delar av året.

begravningsblommor-fonus.jpg

Blommor med personliga budskap

Många väljer blomsterbindningar i form av hjärtan eller kors men föredrar ni en annan symbol går det att ordna. Knyt gärna till ett band med ett personligt budskap eller häng till ett kort med en hälsning.

Utbudet av blommor och arrangemang är stort och möjligheterna många. Vi hjälper gärna till med tips och råd.

– När jag träffar kunder försöker jag ta reda på lite om hur personen var för att se om det finns något som vi kan fånga upp. Det behöver inte vara så stort, men vi kanske frågar om de vill ha med blommor från den egna trädgården eller lantstället. En del tar med snäckor eller stenar från en strand som har betytt mycket och lägger på kistan. Det behöver inte vara svårare än så, säger Cecilia Stenberg, kundrådgivare på Fonus i Göteborg.

Samarbeten med lokala florister

Vi har långa och etablerade samarbeten med lokala florister som har stor erfarenhet av just begravningsblommor. När vi tillsammans bestämt vilka blommor som ska smycka begravningen hjälper vi till med att beställa blommorna och dekorera lokalen. Ni kan också ta med en blomma att lägga på graven eller urnan under själva ceremonin.

Frågor och svar om blommor

Jag ska ordna en begravning, vad kan jag bestämma om gästernas blommor?

Man kan skriva ner sina önskemål av blommor i dödsannonsen som riktar sig till gästerna på begravningen.

Måste man ha med sig blommor till begravningen?

Många vill ge blommor som en sista hälsning till den avlidna, men som gäst på begravningen måste man inte ta med sig blommor.