Att tänka på inför begravningen

När man ställs inför att planera en begravning finns många frågor att besvara. Var ska begravningen äga rum? Vilken kista och urna ska väljas? Vad ska ingå vid minnesstunden? Vi hjälper dig genom hela processen.

Vita Arkivet

Ett sätt att få svar på en del frågor om begravningen är att ta reda på om den avlidna fyllt i Vita Arkivet. Även om Vita Arkivet inte är juridiskt bindande är det rekommenderat att följa de önskemål som finns där. Då är man mer säker på att begravningen och annat runt omkring blir som den avlidna skulle vilja ha det.

Här kan du läsa mer om Vita Arkivet.

Plats för begravningen

Var ska begravningen hållas? Ofta hålls ceremonin i en kyrka eller ett kapell på kyrkogården. Men det behöver inte vara så. En begravning kan lika gärna hållas i en trädgård, på en klippa vid havet eller i hemmet. Vid en borgerlig begravning är möjligheterna nästan oändliga.

Här finns mer information om plats för begravningen.

Kista och urna

Vi har egen tillverkning av kistor och urnor och de finns i flera olika utformningar. Vi har också miljövänligt tillverkade kistor och urnor. Det går dessutom att få ett personligt motiv målat på kistan eller urnan.

Enligt begravningslagen måste det alltid finnas en kista, även om det är aktuellt med kremering.

Här kan du läsa mer om kistor.

Här kan du läsa mer om urnor.

Begravningsblommor

Blomsterarrangemang är ett vackert och klassiskt inslag i begravningsceremonin. Vi har flera lokala samarbeten med florister som har stor erfarenhet av just begravningsblommor.

Vilken sorts blommor som ska finnas med vid ceremonin kan vara väldigt olika. Dekorationerna kan färgmässigt stämma överens med kistan, följa någon sorts tema eller kanske vara framtagna efter säsong.

Här kan du läsa mer om begravningsblommor.

Minnesstund och musik

Musik är en vanligt förekommande del av en begravningsceremoni. I en kyrka sjunger man ofta psalmer, spelar något orgelstycke eller kanske är det någon solist som uppträder. Vid en borgerlig begravning går det att välja helt fritt vilken sorts musik man vill ha under ceremonin.

Här finns mer information om musik.

Musik kan också vara en del av minnesstunden, som är den stund där man samlas för att dela sina minnen och umgås efter begravningen. Det är vanligt att man äter och dricker något tillsammans under minnesstunden.

Här kan du läsa mer om minnesstund.

Programkort, dödsannons och minnessidor

Programkort gör det lättare att följa med under begravningsceremonin och blir också ett minne från begravningen som man kan spara. Vi har flera olika motiv att välja bland till programkorten.

Här hittar du motiv och mer information.

En dödsannons kan ses som ett meddelande om tid och plats för begravningen. Där brukar också stå om det finns önskemål om klädsel. Vi hjälper er att utforma annonsen med namn, symbol och kanske en vers.

Mer om dödsannonser hittar du här.

Våra minnessidor är en plats för att dela med sig av sina minnen. Här kan man också hitta information om begravningen, beställa blommor, ge en minnesgåva och mycket annat.

Här finns mer information om minnessidor.

Gravsten

Det finns stora möjligheter att skapa en vacker och personlig gravsten. Vi hjälper gärna till med råd, förslag och inspiration.

Läs mer om gravstenar här.