Borgerlig begravning

En borgerlig begravning innebär stora möjligheter att skapa ett personligt avsked. Det finns ingen färdig rutin att följa. Därför kan ni utforma ceremonin precis som ni själva önskar, eller som den avlidna skulle ha önskat.

Helt säkert är att en begravning som känns precis rätt blir ett värdefullt minne när livet ska gå vidare. Alla människor kan begravas borgerligt i Sverige. Även de som tillhör Svenska kyrkan eller något annat samfund.

Att välja borgerlig officiant

Kontakta närmaste begravningsbyrå

Vi på Fonus har lång erfarenhet av borgerliga begravningar och kan hjälpa dig att hitta en officiant som du känner dig trygg med. Din kundrådgivare berättar vilka kostnader som kan bli aktuella. Sedan träffar du officianten hemma eller på Fonus begravningsbyrå. 

Utforma begravningsceremonin

Varje begravning är unik, precis som varje människa. Vid en borgerlig begravning finns många sätt att låta avskedet spegla den avlidna. Egentligen finns inga regler eller begränsningar. Många väljer att låta ceremonin följa ett visst tema. Det kan vara något särskilt intresse, livsåskådning, viktiga händelser eller naturen. Då kan musik, dikter och utsmyckningar knyta an till temat.

Eftersom möjligheterna är i det närmaste oändliga kan det ibland vara svårt att välja. Vi ger råd och hjälper dig skapa ett personligt avsked som speglar minnet av den avlidna.

Plats för den borgerliga begravningsceremonin

Det finns flera möjligheter när det gäller att välja plats för en borgerlig begravningsceremoni. Den kan ske i hemmet, i en samlingslokal eller på någon vacker plats i naturen.

Den kan också hållas i ett kapell eller ett församlingshem utan religiösa symboler. En sådan lokal kostar ingenting. Det ingår i den begravningsavgift som alla folkbokförda i Sverige betalar. Det gör också kremering och gravplats. Om du väljer en annan plats för ceremonin innebär det ofta kostnader för lokal och transport.

Musik och dikter

Musik och dikter är ofta ett viktigt inslag som knyter samman olika delar av ceremonin. Det finns inga begränsningar när det gäller val av musik och dikter, så länge det präglas av respekt för andra och för den avlidna. Det går att ha inspelad musik eller livemusik.

Många vill ha musik på begravning, man kan ha inspelad eller livemusik.