Gå till sidans huvudinnehåll

Kan vi prata med barn om döden?

På lördag är det Alla helgons dag, en helg då många minns dem som inte längre finns hos oss. Men många lämnar barnen hemma när det är dags att åka till kyrkogården trots att det kan vara av värde att göra döden mer naturlig och mindre skrämmande.

– Att inte prata om döden kan göra den mer skrämmande för ett barn. Ta med barnen till kyrkogården och berätta om mormor eller farfar eller den ni är där för att minnas. Låt dem tända ett ljus. Det kan bli en fin och viktig stund, säger Peter Göransson, kommunikationsansvarig på Fonus.

Många tänker att de vill skydda barn från allt som kan verka skrämmande, som döden. Men döden finns överallt idag– på löpsedlar, i filmer och i dataspel. Barnen kommer i kontakt med döden på fler sätt än när en närstående dör och behöver hjälp med att förstå vad de upplever. Därför är det viktigt att prata med barn om döden och inte lämna dem ensamma med sina funderingar.

Förutom att besöka kyrkogården kan ett bra sätt att börja prata om det som känns svårt vara att läsa tillsammans.

- Vi delar ut bilderboken ”Stig” till de barnfamiljer vi träffar i vårt arbete. Av erfarenhet vet vi att läsa tillsammans med barnen är ett av flera bra sätt att närma sig ämnet. Det kan leda till viktiga samtal och bli ett sätt att dela funderingar, sorg och minnen av dem som inte längre är hos oss, säger Peter Göransson.

Så kan du prata med barn om döden:

  • Att ta med barnen till kyrkogården på allhelgona kan vara ett bra sätt att minnas dem som inte längre är hos oss och prata om döden.
  • Att läsa en bok tillsammans är ofta ett bra sätt att inleda ett samtal om det som är svårt.
  • Var tydlig, barn behöver förstå vad de upplever. Och att förstå döden är svårt. Det är viktigt att barn får ställa frågor – och får ärliga svar. Använd hellre ord som ”död” än ”gå bort”.

För mer information, kontakta:

Conny Sohlberg, presstalesperson på Fonus.

E-post: conny.sohlberg@fonus.se