Hoppa till innehållet

Unga mer oroliga än äldre för att livet inte ska bli tillräckligt roligt

Ett skratt förlänger livet, brukar det sägas, men faktum är också att avsaknaden av det kan vara en bidragande orsak till oro. En ny undersökning från Fonus och Kantar Sifo visar att 1 av 5 svenskar är rädda för att på dödsbädden ångra att de skrattat för lite.

En ny undersökning från Fonus och Kantar Sifo visar att 1 av 5 svenskar är rädda för att på dödsbädden ångra att de skrattat för lite. Undersökning visar också att unga, 18-39 år, är mer oroliga än snittet, närmare 1 av 4 bär på oron. Hos äldre +60 år är siffran betydligt lägre. Där är det bara drygt 1 av 10 som känner oro.

- Vi kan förstås inte veta varför men kanske har det med livserfarenhet att göra. Om du levt länge är sannolikheten stor att du gjort många val i syfte att må bättre och vara gladare. Samtidigt har du en tydligare bild av hur livet faktiskt har blivit, säger Peter Göransson, Marknadschef på Fonus.

Att unga oroar sig mer kan bero på flera saker och behöver inte bara vara negativt, menar Peter Göransson. Kanske kan det höga antalet grunda sig i att vi är rädda att inte leva livet fullt ut. Hela 64 procent av de unga är nämligen dessutom rädda för att ångra att de inte gjorde det de drömde om.

- Unga har fortfarande en stor del av livet kvar och med det höga ambitioner att det ska bli bra. Med det kommer självklart en oro för att det inte ska bli som man tänkt sig. Så bara negativt är det väl inte, förhoppningsvis skapar det mod att våga göra mer av det som ger glädje.

Den 6 maj är det 20-årsjubileum för Världsskrattdagen, en dag som uppmuntrar oss att skratta mer.

- Att skratta har många positiva effekter, till exempel har det visat sig ge oss både bättre immunförsvar och minska stress. Dessutom kan det göra att vi ser livet mer positivt, något som kan hjälpa oss ta vara på det som känns viktigt, avslutar Peter Göransson.

För mer information, kontakta:

Conny Sohlberg, presstalesperson på Fonus.

E-post: conny.sohlberg@fonus.se