Under julen blir ensamheten som mest påtaglig
För de som lever ensamma är julen en svår tid och extra tung är den för de som under året förlorat en närstående. Under det gångna året har mer än 85 000 personer lämnat det här livet. Därmed finns det minst lika många som nu ska fira sin första jul utan en saknad familjemedlem. Eftersom julen är så starkt förknippad med gemenskap, är det inte konstigt att sorg och ensamhet blir extra påtagligt under den här tiden.
- Det är nästan alltid en prövning att fira den första julen som änka eller änkling och varje år är det många som behöver ta sig igenom det. Det kanske varken finns ork eller lust att fira, bara en önskan om att den ska passera så fort som möjligt, säger Peter Göransson, kommunikationschef på Fonus.
Den första tiden efter ett dödsfall och kring begravningen finns det ofta ett stort stöd från omgivningen. Efter begravningen kan det bli väldigt tyst. Livet är tänkt att fortsätta som vanligt, ändå är ingenting som vanligt.
– Många sörjande berättar om hur tyst det blir efter begravningen. Det kan vara svårt att som medmänniska veta vad man ska göra och vad man ska säga. Nu i juletid har vi också ofta fullt upp, ändå är det just nu det är extra viktigt att höra av sig eller kanske baka några extra pepparkakor och åka förbi med till den som själv inte orkar med julbestyr, säger Peter Göransson.
Så kan du stödja den som sörjer
- Några ord över telefon eller i ett sms kan betyda mycket. Även om den sörjande inte har kraft att ta initiativ eller ens svara kan det kännas skönt att veta att någon finns där.
- Omtanken är guld värd. Kanske kan du baka en extra stor sats pepparkakor att ge bort till den som själv inte orkar?
- Bjud in den som är ensam att fira med jul med dig. Kom ihåg att det känns skönt att bara få frågan, även om svaret blir nej.
För mer information, kontakta:
Conny Sohlberg, presstalesperson på Fonus.
E-post: conny.sohlberg@fonus.se