Göteborg först ut med miljöbegravningar

Sju av tio svenskar önskar en miljövänlig begravning. Som en del i ett personligare avsked inför vi nu miljöbegravningar på Fonus begravningsbyråer i Göteborg.

En miljöbegravning innebär att alla delar i begravningen, från planering till genomförande, sker med minsta möjliga miljöpåverkan. En undersökning vi låtit göra visar att sju av tio önskar en miljövänlig begravning.

­– Att vi på Fonus tar miljöarbetet på allvar är ur ett hållbarhetsperspektiv viktigt och att vi visar att det håller genom hela processen, från hämtning till gravsättning. Vi tar ett helhetsansvar som sträcker sig längre än bara kring begravningsuppdraget, vi tar ett ansvar för den miljö vi lever i, säger Marie Kästel på Fonus i Västra Frölunda.

Det finns många val att göra när en begravning ska planeras. En miljöbegravning innehåller minst fem av följande alternativ: miljökista, miljöurna eller minneslund, miljögravsten, svepskjorta i ekologisk bomull, miljömärkta trycksaker, fossilfria transporter, ekologisk och närproducerad mat och dryck samt miljömärkta och närproducerade blommor.

I utbudet av kistor och urnor finns flera miljövänliga alternativ. Det finns goda möjligheter välja och verkligen få ett personligt och miljövänligt avsked.

Fonus begravningsbyråer i Göteborg är först ut med att erbjuda miljöbegravningar. Spännande, tycker Marie Kästel.

– Naturligtvis är det spännande att få vara med som pilotområde. Vi har ett sammanhållet distrikt där vi har lätt att träffas och peppa och dela erfarenheter med varandra. Det tror jag vi kan ha stor nytta av under denna period, säger hon.