Gåvor som gör skillnad

Det här är Dorothee Mukashema med två av sina fem barn: till vänster Iradukunda Valens, 24. Till höger Kwizera Napfutal, 13. Familjen levde ett vanligt liv i norra Rwanda. Men när Dorothees make dog raserades familjens liv.

Halvkroppsbild på Dorothee Mukashema, Iradukunda Valens, Kwizera Napfutal.
Fotograf: Marcus Lundstedt

– Åren efter min makes död hade jag ingen inkomst. För att ha råd med barnens skoluniformer tvingades jag sälja av mark, säger hon.

Makens bortgång gjorde Dorothee ensam, vilket fick henne att söka sig till nya vänner. Det var genom dem hon kom i kontakt med Vi-skogen.
– Plötsligt började jag tjäna pengar och kunde investera i gården. Mitt liv förändrades – jag började bli stolt över mig själv och mina barn, som alla kunde gå i skolan.

Det här är en inblick från en av de 3 024 bondefamiljer som gåvorna från Fonus räckt till från 2015 till 2016. Vi på Fonus skänker 20 kronor per begravning till Vi-skogen.

Dessa familjer har tillsammans planterat minst 38 816 träd. Om alla träden planterades på en rad skulle den sträcka sig hela vägen från vår begravningsbyrå på Mangigatan i Kiruna längs med E4:an till Fonus på Hamngatan i Ystad.