Ann målar personliga dekorationer

Ann Westerlund har målat personliga motiv på våra kistor och urnor sedan 2008. Det är allt från blomstermotiv till motorcyklar och skärgårdsmotiv. "Jag hoppas att mina målningar ska hjälpa anhöriga att komma ihåg de fina minnena", säger hon.

Ann Westerlund är konsthantverkare med egen verkstad i Stenstorp utanför Falköping. Tre dagar i veckan är hon på Fonus Träindustri för att måla på kistor. På en vecka målar hon ungefär 15 kistor och lika många urnor. Vanligast är blommor, men det förekommer också andra motiv.

– Det händer att jag får förfrågningar om motorcyklar, solnedgångar, segelbåtar eller speciella skärgårdsmotiv. Jag gör alltid först en skiss som skickas till kunden så att de vet precis. Kommunikationen mellan mig och kunden måste vara helt klar så det inte blir några överraskningar. Jag vill att det blir precis som de tänkt sig. Det kan bli några skisser fram och tillbaka, berättar hon.

Ett vanligt blomstermotiv tar ungefär fyra timmar att måla, medan specialbeställningar kan ta uppemot tio timmar.

Motiv av vattenmelon

Personliga motiv

När Ann Westerlund började med arbetet att måla på kistor kunde det handla om en beställning varannan månad. Att beställningarna ökat tror hon har att göra med att fler vill skapa en personlig begravning.

– För många är det viktigt att känna att ceremonin blir personlig, att den inte är likadan för deras mamma som för alla andras. Om någon har legat sjuk länge kan det också betyda mycket att få bli påmind om minnen från en tidigare och ljusare period. En personlig dekoration kan vara ett sätt att ta fram de minnena.