Håll minnet levande

På alla helgons dag minns vi dem som är borta men ändå finns kvar. Välkommen in och hämta ett ljus och en barnbok på något av våra kontor.

På alla helgons dag tänker vi på de människor som inte längre finns med oss. Att tända ett ljus och minnas tillsammans kan vara en fin stund, även för barnen. Vi vill gärna uppmuntra till att ta med barnen till kyrkogården och berätta om mormor, farfar eller den ni är där för att minnas. Låt dem tända ett ljus.

Många tänker att de vill skydda barn från allt som kan verka sorgligt eller skrämmande, som döden. Men det är bra att komma ihåg att döden finns överallt i vår omgivning – på löpsedlar, i filmer och dataspel. Att inte prata om döden kan göra den mera skrämmande. Det är viktigt att inte lämna barn ensamma med sina funderingar.

Ett sätt att starta samtal om det som är svårt är att läsa tillsammans. Därför delar vi ut en helt ny barnbok som gestaltar hur sorg och saknad kan upplevas ur ett barns perspektiv. Boken heter Stig och är skriven av Annica Hedin och illustrerad av Per Gustavsson.

Så kan du prata med barn om döden:

  • Var tydlig. Barn behöver förstå vad de upplever, och att förstå döden är svårt. Det är viktigt att barn får ställa frågor – och får ärliga svar. Använd hellre ord som ”död” än ”gå bort”. Låt barnens frågor styra samtalet.

  • Att läsa en bok tillsammans är ofta ett bra sätt att inleda ett samtal om det som är svårt.

  • Dela sorgen. Det finns ett värde i att dela sorg och minnas tillsammans. Skapa gärna tillsammans stunder då ni tittar på bilder och pratar om den avlidna, och om er saknad.