Vad betyder borgerlig begravning?

En borgerlig begravning är en begravningsakt som utformas helt fritt och som inte är styrd av några religiösa rutiner eller inslag. Alla kan begravas borgerligt, även om man tillhör Svenska kyrkan eller något annat trossamfund.

En borgerlig begravning hålls oftast i ett kapell, men den kan äga rum var som helst. Det kan vara ute i naturen, i en samlingslokal eller hemma i trädgården. Vanligtvis innehåller ceremonin musik, diktläsning, en minnesberättelse och ett personporträtt av den som ska begravas. Det är vanligt att den borgerliga ceremonin utgår från ett visst tema, exempelvis den avlidnas intressen eller livsåskådning.

Den som leder en borgerlig begravning kallas officiant, och vem som helst kan vara det. Det kan till exempel vara en utbildad borgerlig officiant, en vän eller en nära anhörig.

Önskar ni planera en borgerlig begravning?

Vi på Fonus har stor erfarenhet av att utforma vackra och personliga borgerliga begravningar. Vi har också egna borgerliga officianter som kan hålla i ceremonin. Kontakta oss så hjälper vi er att ordna begravningen. 

Hitta närmaste begravningsbyrå
Tillbaka