Fonus och Familjens jurist i samarbete

Trygghet – genom hela livet

För att du ska få den allra bästa hjälpen med dina juridiska frågor samarbetar vi med Familjens jurist, Sveriges största familjejuridiska byrå. Oavsett om dina frågor berör ett dödsfall eller om du vill skapa trygghet i vardagen för dig och hela din familj så får du ett trevligt bemötande och all hjälp du behöver.

Familjens jurist hjälper dig bland annat med:

- Förvaring av testamente
- Generationsskifte - när du vill föra över fastighet eller företag till nästa generation.
- Fullmakter, gåvobrev, kontrakt och skattefrågor med mera.
- Juristen hjälper dig även som ombud i domstol vid tvister av olika slag.

Du väljer själv om du vill träffa din jurist hos Familjens jurist eller på ditt närmaste Fonuskontor.

Boka tid med Familjens jurist!
(Formuläret öppnas i eget fönster på familjensjurist.se)

Familjens jurists prisgaranti för bouppteckningar

Vår prisgaranti innebär att om du som kund får ett skriftligt erbjudande eller offert avseende upprättande av bouppteckning som motsvarar vår tjänst men till lägre pris matchar vi alltid det lägre priset, alternativt avträder uppdraget utan ersättning.

Med motsvarande tjänst avses erbjudande avseende upprättande av bouppteckning innefattande motsvarande moment från annan leverantör med juridisk kompetens som följer kollektivavtal samt har sedvanlig ansvarsförsäkring. Med bättre pris avses totalpris för upprättad bouppteckning. Garantin måste påkallas skriftligen senast vid bouppteckningsförrättningen.

Juridisk planering

Du kan enkelt skapa en tryggare vardag genom att se över din familjejuridiska situation! Vid eventuell skilsmässa eller dödsfall får det stor betydelse för både dig och din familj. Är du ung, ogift och är utan barn känns det kanske tidigt att tänka på arv och testamente. Har du tidigare varit gift eller sambo, har barn eller hunnit bli lite äldre känns frågorna kanske mer naturliga? Det finns stora vinster med att se över livet ur en juridisk synvinkel oavsett hur dina familjeförhållanden ser ut.

Att se över de juridiska frågor som berör dig är ingenting du gör bara en gång i livet. Tillvaron förändras; du får barn, gifter dig, blir sambo eller bara tänker om. Ser du över dina handlingar regelbundet är du säker på att de alltid ger dig den trygghet du vill ha.

Familjens jurist logo

prisgaranti

Leva singel

Då har du ingen du behöver tänka på. 
Eller?

Livet som singel kan vara härligt och verka enkelt ur juridisk synpunkt. Men vad är det egentligen som gäller?

Är du ung, ogift och är utan barn känns det kanske tidigt att tänka på arv och testamente. Har du tidigare varit gift eller sambo, har barn eller hunnit bli lite äldre känns det kanske mer naturligt. Men det finns stora vinster med att se över livet ur en juridisk synvinkel oavsett hur dina familjeförhållanden ser ut.

För att du ska kunna skapa en trygg vardag tar vi hjälp av en jurist från Familjens jurist som hjälper dig med bl.a:

 • Testamente - med förvaring. 
 • Generationsskifte – när du vill föra över fastighet eller företag till nästa generation. 
 • Fullmakter, gåvobrev, kontrakt och skattefrågor med mera.

Juristen hjälper dig även som ombud i domstol vid tvister av olika slag.

Sambo

Då delar ni på allt. 
Eller?

Det finns mycket som är härligt med sambolivet: kärleken, omtanken, närheten. Ni gör gemensamma inköp, säljer tidigare bostäder och planerar kanske för att gifta er eller få barn.

Att skapa ett hem tillsammans är ett uttryck för ansvar och delaktighet i relationen. Du investerar i engagemang och i det gemensamma hemmet. Numera är de flesta sambor innan de gifter sig, andra förblir sambor livet ut.

Men om det går snett; om kärleken försvinner, någon avlider och hemmet ska delas, vad är det som gäller då? Får du behålla dina saker, era saker eller går dessa till din sambo eller hans/hennes släktingar?

För att du ska kunna skapa trygget för både dig och din sambo hjälper vi dig med bland annat:
Samboavtal – hur ni kan skriva för att få det som ni vill.
Testamente – ett självklart tillägg eftersom sambor inte ärver varandra. 
Ekonomi – hur ni kan förhålla er i vardagen till vem som köper vad och hur ekonomin kan läggas upp.   
Fullmakter, gåvobrev, kontrakt och skattefrågor med mera.

Vi hjälper dig även som ombud i domstol vid tvister av olika slag och vad ni bör tänka på när ni gifter er eller får barn. Har någon av er barn sedan tidigare är frågorna kring arv och bodelning kanske ännu viktigare! 

Gift

Då ärver ni varandra. 
Oftast.

Ska du gifta dig? Grattis! Då har du en härlig upplevelse framför dig! Vad som också är viktigt att känna till är att dina juridiska rättigheter och skyldigheter ändras samma dag. 

Idag upplever många att det går lika bra att vara sambor som gifta. Det kan det göra rent känslomässigt, men som gifta får ni ett mer omfattande rättsligt skydd än om ni fortfarande varit sambor.

Egna barn, dina barn och våra barn
Kanske har någon av er barn idag eller kanske ni planerar att skaffa? Som gift i en familj med bara gemensamma barn har du stor juridisk trygghet. Det förutsätter däremot att äktenskapet håller livet ut, att inga särkullbarn finns och att du vill att arvet efter dig ska följa arvsordningen...

För att du ska kunna skapa trygghet för din familj tar vi hjälp av en jurist från Familjens jurist som hjälper dig med bland annat:

 • Äktenskapsförord – av skatte-, arvs-, och trygghetsmässiga skäl. 
 • Testamente - med förvaring.
 • Generationsskifte – när du vill föra över fastighet eller företag till nästa generation. 
 • Bodelningsavtal – när du tidigare varit gift eller sambo. 
 • Fullmaktergåvobrev, kontrakt och skattefrågor med mera.

Juristen hjälper dig även som ombud i domstol vid tvister av olika slag och vad ni bör tänka på när ni får barn. Har någon av er barn sedan tidigare är frågorna kring arv och bodelning kanske ännu viktigare!

Skiljas

Ni har bestämt er för att skiljas. Hur gör vi med barnen, huset och hur förhåller vi oss till varandra efter skilsmässan? 

Under en skilsmässa går vi igenom olika faser. Under varje fas uppstår nya frågor om vad som är bra att göra för barnen, för den ekonomiska situationen, enligt lagen och för dig själv inför framtiden. Vi vet hur svårt ditt beslut var att fatta och hur många frågor du har. Du är inte ensam. Det finns hjälp att få genom hela processen så att du får en ny tid att se fram emot.

När du kontaktar oss med anledning av din skilsmässa möter du en jurist från Familjens jurist som hjälper dig med frågor om:

 • Bodelning, oavsett om du är gift eller sambo
 • Vårdnad om barnen, umgänge och barnens boende
 • Underhåll för barnen
 • Tvister i domstol med mera.

Du kan samtidigt få hjälp att se över dina försäkringar och din övriga ekonomiska situation.

Vad gäller för utländska medborgare?
Har du annat medborgarskap än svenskt och har bott här i mer än ett år har du rätt att skilja dig i Sverige enligt svensk lag. Det innebär inte att skilsmässan alltid gäller i det land du har medborgarskap i. Kontakta oss så hjälper vi dig.