Text på gravsten

På gravstenen skriver man oftast endast den dödes namn samt födelse- och dödsdata. Men visst kan man skriva så mycket mer på gravstenar, något som ger alla besökare intressant information om den som ligger i graven. En text som speglar den dödes personlighet och liv.

Text kostar inget extra
Köper du gravstenen på Fonus eller via fonusgravstenar.se ingår all text på gravstenen i grundpriset, oavsett hur lång texten är. Bara den ryms på gravstenens framsida och inte är allt för liten så att den blir tekniskt svår att blästra eller gravera in.

En egen bild eller en namnteckning
En bild på den avlidna eller den avlidnas egen namnteckning är också ett sätt att göra gravstenen mer personlig. Tänk då på att lämna motsvarande utrymme på stenen för den som nästa gång ska gravsättas i gravplatsen. Egna bilder och namnteckningar kostar lite mer.

Många bor inte kvar på födelseorten
Att skriva till namnet på födelseorten och den ort man bodde på vid dödsfallet ger en ny dimension på stenen, eller kanske vill man bevara minnet av vad den döde arbetade med i livet. 

Tänk vad intressant att få veta lite mer om de som ligger i graven:

Text på gravsten: Här vilar makarna  Svea Ohlsson 1930 - 2009 Anders Ohlsson 1929 - 2001.  De levde ihop under 56 år och fick 3 döttrar tillsammans. Svea utbildade sig till sjukvårdsbiträde och Anders var bygdens välbekante busschaufför. Huset i Alntorp som de byggde 1959 blev deras hem under alla år.

Förslag på korta strofer som komplement på en gravsten eller minnessten

I ljust minne
I varmt minne
Till minne av
Minnet lever
Älskad, saknad
Du fattas oss
Vi saknar dig
En älskad far/mor
Med kärlek
All vår kärlek
Vi älskar dig
Evigt älskad
Vila i frid
Sov i ro
I vindars sus
Änglabarn
Tack för allt
Heder och tack
I tacksamhet
Guds nåd
Farväl
I våra tankar
En kär vän
Vi möts igen
En ny horisont

Textens utförande

Inskriptionen på gravstenen kan utföras på många olika sätt. Vanligast är en försänkt eller upphöjd text. På liggande gravstenar rekommenderar vi upphöjd text eftersom försänkt text som är målad eller förgylld, lätt försämras med tiden.

Förgyllning och målning
Förgylld text tappar med tiden sin färg och måste förgyllas om efter några år. Målad text håller något bättre.

Bronstext
Bronstext är något dyrare, men håller hur länge som helst. Du kan även fästa en bronsplatta på stenen med önskad text. Det är ett bra alternativ på till exempel naturstenar.

Intarsia
Ett exklusivt sätt att gravera gravstenen på är att göra textinläggning av annan stenfärg. Det är en bearbetning som kostar lite mer men håller mycket länge, precis som bronstext.