Gå till sidans huvudinnehåll

Gravsättning och gravplats

En viktig fråga att ta ställning till är gravsättning, om det ska vara jordbegravning eller kremering, som ger olika möjligheter till gravplats. Om den avlidna hade egna önskemål brukar det efterföljas. Annars fattas beslutet av er anhöriga.

Begravningslagen

Enligt begravningslagen ska gravsättningen av kista eller kremering ske inom 30 dagar från dödsfallet. Gravsättning av urna kan sedan vänta upp till ett år.

Gravalternativ för aska

Det vanligaste alternativet i Sverige är kremering. Det innebär att den avlidna bränns till aska som sedan läggs i en urna som gravsätts. Det finns olika alternativ för gravsättning av aska och dessa är:

  • Jordgrav - en urngrav avsedd endast för urnor eller en vanlig kistgrav.
  • Kolumbarium – gravvalv med nischer där urnan förvaras i.
  • Urnkammare – gravrum för en eller flera askurnor som oftast är beläget under jord.
  • Minneslund –anonymt gravplatsområde där askan strös eller grävs ner.
  • Askgrav – gravplatsområde där askan grävs ner och markeras med exempelvis en namnplatta.
  • Askgravlund – gravplatsområde där askan grävs ner utan att platsen markeras, utan namnet anges på en annan plats.

Strö askan på annan plats

Om ni önskar strö askan på en annan plats, till exempel över öppna vatten eller i naturen, kan ni söka tillstånd för det hos länsstyrelsen.

Jordbegravning

Jordbegravning innebär att den avlidna gravsätts i sin kista och ofta sker det i samband med begravningsceremonin. Gravsättning sker vanligtvis i en jordgrav med plats för en eller flera kistor. Om det finns en familjegrav kan den användas, förutsatt att det finns utrymme för fler kistor.

Frågor?

Vi har samlat svaren på våra vanligaste frågor för dig som ska planera en begravning, gå på begravning, utforma gravsten eller fylla i Vita Arkivet. Hittar du inte svaret på din fråga kan du kontakta oss på 0771-87 00 87.

Till frågor och svarRing oss dygnet runt