Textstorlek

Vem ärver?


Vem är det egentligen som ärver vid ett dödsfall? Hur får jag reda på att jag är arvsberättigad och vad gör jag då?
Vi hjälper dig att reda ut begreppen när du ska ärva eller när du själv vill bestämma vem som ska ärva dig.

När någon har avlidit uppstår ett dödsbo. Dödsbodelägarna ansvarar gemensamt för att en bouppteckning upprättas, egendom och rättigheter (inklusive lösenord och webbkonton) tas omhand, skulder betalas, en deklaration upprättas samt att arvskifte förrättas. Det innebär ofta mycket arbete; det är många frågor som ska besvaras och viktiga beslut som ska fattas.

Dödsbodelägare
Är du delägare i ett dödsbo ska du underrättas om dödsfallet av den som har dödsboet i sin vård eller bouppteckningsförrättaren. Denna kan vara från Fonus, Familjens jurist eller en privatperson. Har du inte underrättats, men känner till att du är arvsberättigad, bör du själv kontakta övriga dödsbodelägare.

Testamente -när du vill bestämma själv
Med ett testamente kan du själv bestämma hur arvet efter dig ska fördelas. Vi hjälper dig gärna och ger dig även möjlighet att förvara testamentet tryggt och säkert.

 

Planera mitt i livet

Planera mitt i livet

Varje dag ser vi hur stor hjälp det är för anhöriga när deras närstående har tänkt igenom frågorna som uppstår vid deras död. Vårt råd är därför att även du ser över det som känns viktigt för dig. Det kan vara frågor om juridik, så att du själv får bestämma vem som ska ärva dig eller om begravningsförsäkring, så du vet att det finns pengar avsatta till din begravning. Alla dessa önskemål rekomenderar vi att du skriver ner i Vita Arkivet. Förvarar du det hos oss är du dessutom säker på att det kommer fram.

 

Välkommen till ditt närmaste Fonuskontor för att boka tid!Informationsansvarig: Carl Georgsson - Uppdaterad/granskad: 2011-10-20


Skriv ut   Tipsa en vän   Lägg till som favorit   Dela  

KONTAKTA OSS! »

Chatta med oss, lämna synpunkter, ställ frågor och nå vår Kundombudsman.

HÄR FINNS VI! »

Hitta din närmaste begravningsbyrå

JOUR DYGNET RUNT!

Ring 0771-87 00 87 så kopplar vi dig till din lokala begravningsbyrå.
Fonus samarbetar med
Fonus samarbetar med Familjens jurist
Familjens jurist, Sveriges största familjejuridiska byrå.


Fonus stödjer
Fonus stödjer Vi-skogenVi-skogens arbete och skänker träd.Läs mer>>


E-BUTIK »

Beställ trycksaker, böcker, lyktor, ljus mm.


Tala med oss på